sobota, 5 lutego 2011

FONDUE - "zarcie" z jednej michy


Fondue
Fondue (z fran. fondre – roztapiać się) – potrawa przygotowana z gorącego sera i białego wina. Fondue pochodzi z kuchni szwajcarskiej, ale jest też bardzo popularne we Francji i Holandii.
Potrawa dawniej rozpowszechniona była głównie wśród górali szwajcarskich jako sposób na wykorzystanie suchego sera zimą. Niewielkim nakładem praktycznie w każdych warunkach można było przyrządzić danie smaczne i pożywne.

wczoraj bylo na obiad


dzisiaj na sniadanie

Odgrzewane smakuje mi bardziej no i koniecznie z bialym pieczywem, owocami i poranna gazetka.
Wszystko zaczelo sie od zacierania sladow po mojej rodzince ze Szwajcarii. To juz tydzien jak odlecieli,a ja doprowadzam dom do stanu  przedinwazyjnego. W lodowce na patio odkopalam zapasy serow przywiezionych przez corke,ktorych nie zjedlismy,no bowiadomo oni przyjechali  jesc  inne smakolyki. Grylowalismy wszystko co sie da tj; kangura,barana rybki,krewetki ,osmiornice i inne cudaki,a ja po cichu podkladalam porcje sera dla siebie . Moj maly Samuel zajadal sie tutejszym  cheddarem.Ja uwielbiam sery i prawie kazdego dnia uzywam je do gotowania potraw. Teraz zaczynam zapraszac przyjaciol na szwajcrskie smakolyki i wspominac  pobyt mojej rodzinki,ale to minie,bo juz 16 kwietnia wyruszam do Europy na trzy miesiace.

3 komentarze:

  1. Ja osobiście nie mam ale u przyjaciółki bywa choć u mas to nie jest zbyt popularne... wygląda smakowicie...ja oststnio na diecie więc nie dla mnie ale owoce chętmnie zjem...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje śniadanko jak zwykle wygląda jak dzieło sztuki :) A do tego jeszcze gazetka in English i australijskie palmy za oknem - RAJ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny blog, fajna kobietka, fajna babcia, fajnie u Ciebie:-)

    OdpowiedzUsuń